Slasten sočen golaž, ki pogreje / Delicious beef goulash to keep warm

beef goulash

Click for English version

Vreme se spreminja. Če je bilo še včeraj sončno, je danes že turobno mračno in mrzlo. Najbolj me moti to, da te, ko stopiš ven, zmrazi. Ob takih dnevih rada pripravim kakšno jed na žlico, ki ogreje želodček in te nasiti. Pa sem razmišljala, kaj bi bilo še prijetno jesti za kosilo na tak dan. Spomnila sem se na golaž.

Golaž je jed, ki izvira iz Madžarske, vendar ga v različnih verzijah pripravljajo tudi drugod po Evropi. Še posebej v državah Centralne Evrope in Skandinavije in Južne Evrope. Golaž je lahko bolj redek, kot obara ali malo pa je pripravljen bolj gosto, kot enolončnica. Golaž, ki ga predstavljam danes, pa je pripravljen kot glavna jed in je po teksturi bolj podoben mesu v omaki. Sestavine za golaž so tradicionalno meso (pri nas goveje), zelenjava (pri nas čebula, v partizanskem golažu lahko tudi krompir) in seveda mleta paprika. Vsak recept za golaž je drugačen1 in spreminjamo ga lahko z začimbami, ki mu jih dodamo, pa tudi s tem kakšno vrsto mesa in čebule kupimo. Pogosto pa je rezultat slastna jed, ki si jo z veseljem naložimo na krožnik in je idealen za zimske piknike.


 Golaž

8 -10 oseb

SESTAVINE:

 • 1,5 kg govejega bočnika2
 • 3 žlice rastlinskega olja
 • 1,5 kg rjave čebule
 • majaron, mleta kumina, mleta paprika (lahko tudi malo pekoče), kajenski poper, sol, črn poper
 • 2 stroka česna
 • 3 korenje
 • 50 g paradižnikovega koncentrata
 • 1,5 dl rdečega vina
 • 0,3 dl vode (za začetek, ko zalijemo golaž)

PRIPOMOČKI:

 • velika posoda za kuhanje (jaz uporabljam litoželezno), štedilnik, kuhalnica, deska za rezanje, nož

POSTOPEK:

Na drobno sesekljamo čebulo. Obrežemo bočnik in ga zrežemo na poljubno velike kose (eni imajo raje večje, jaz manjše).
Na štedilniku segrejemo posodo, dodamo olje in na olju prepražimo čebulo. Čebuli dodamo papriko, kumino, kajenski poper in paradižnikov koncentrat jih zraven prepražimo.
Dodamo narezano meso, ki smo ga začinili s soljo in poprom in ga malo prepražimo in na večje kose narezano korenje in nato zalijemo z vodo in dušimo. Med dušenjem prilivamo vodo, da se jed ne prime posode. Jaz zalijem s kar dosti vode in potem kuham ravno pod vreliščem vsaj 3 ure, da se meso lepo pokuha in postane mehko. Vmes (po 2 urah) dolijem rdeče vino in dodam še ostale začimbe.

Ko je golaž kuhan, ga postrežemo. Zraven lahko pripravimo popečeno polento ali pa ga postrežemo s svežim kruhom. Jaz sem, med tem, ko se je golaž kuhal, pripravila kruhove cmoke. Bilo je zelo dobro, še posebno glede na vreme. Tako Simply Fino.

1. Golaž lahko gostimo z moko ali pa z naribanim krompirjem, ki ga dodamo v golaž takoj za tem, ko zalijemo meso z vodo. Tako bomo dobili bolj gosto omako.
2. Bočnik je goveje meso, ki vsebuje več vezivnega tkiva in zato ga je potrebno kuhati dalj časa. Samo vezivno tkivo pa daje jedi okus. Bočnik se, čeprav ime zavaja, ne nahaja na boku živali, kot bi predvidevali, ampak je del sprednjih ali zadnjih nog živali. Zato ima tudi najtršo mišičnino. Pri teletini ta del imenujemo krača.


Delicious beef goulash to keep warm

The weather is constantly changing around here. Yesterday it was sunny and today it’s foggy and miserable. What bothers me the most is the feeling you get when you get out of the house and you are shaking because of the cold. On days like this I love to prepare soups or minestrones, something that heats us up. Today I was thinking about what to prepare and I got an idea – beef goulash.

beef goulash

Goulash is a dish that originates from Hungary, but is, with some varieties, known also in other parts of Europe. Specially in Central Europe, Scandinavia and South Europe. It can be made as a soup or a stew, but today I am making a more thick version of it that looks more like meat and sauce type of dish. The ingredients for goulash are typically meat (in Slovenia beef), vegetables (here we use only onions, sometimes potatoes) and smoked paprika or sweet Hungarian paprika. Every recipe for a goulash dish is different and we can change it with the spices we add to it and also by what kind of meat and onion we use. The result is usually a delicious dish that we are glad to put on the table and is ideal for winter time, when you have a lot of people over.


 Beef goulash

8 -10 person

INGREDIENTS:

 • 1,5 kg de-boned beef shank
 • 3 tbs vegetable oil
 • 1,5 kg brown onions
 • marjoram, grind cumin, smoked paprika, cayenne pepper, salt, black pepper
 • 2 cloves of garlic
 • 3 carrots
 • 50 g tomato paste
 • 1,5 dl red wine
 • 0,3 dl water (to start when adding water to the goulash)

INSTRUCTIONS:

Chop the onions finely. Clean the de-boned shank and cut it in medium to small dices.
Heat a big cooking pot on the stove, add oil and onions and sauté them for a while. Add smoked paprika, cumin, cayenne pepper and tomato paste and roast that a little on the stove with the paprika.
Season the meat with salt and pepper and add them to the pot. Sauté a little and than pour the water over. Cut the carrots in big pieces and add them to the goulash. Because the shank meat is really tough, I tent to cook the goulash for at least 3 hours on a small heat (bellow the boiling point) so it simmers on the stove. This is the way the meat gets soft and tasty. After 2 hours pour in the red wine and add the other spices and cook for at least one more hour or until the meat gets tender.

When the goulash is cooked you can serve it with polenta or some fresh bread. I made bread dumplings while the goulash was cooking. It was super good, especially depending on the weather. So Simply Fino.

Advertisements

3 thoughts on “Slasten sočen golaž, ki pogreje / Delicious beef goulash to keep warm

 1. Pravi čas :). Včeraj sem dobila 10kg eko govedine in sem se odločila, da jo dam v skrinjo v obliki golaža. Ne vseh deset, ampak precej pa. Uživaj in pridno piši. Vse preberem😊

  Liked by 1 person

 2. Katja hvala! Dodaj se malo naribanenga krompirja in bo omaka boljsa:) zih bo tvoj ful fin.
  Petra v sobot bo pa neki posebnega. Zaenkrat je se presenecenje. Samo kakor izgleda na vreme ne vem ce bos ti lahko prisla dalj od ljubljane. Mogoce pa ti del pred sladico ne uide:)

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s