Ideja za praznično večerjo / babičin rojstni dan

Danes sem kuhala kosilo za babičin rojstni dan. To je že drugič, da sem za njen rojstni dan pripravila pogostitev. Seveda mi pri tem zmeraj pomaga moj dragi. Že kakšen teden prej začneva z zbiranjem idej za večhodni menu, ki ga nato predstaviva slavljenki za dokončno potrditev. Vem, da se bližajo prazniki in se nas dosti ukvarja s tem, kaj dati na mizo, da bodo želodčki siti, družba zadovoljna, mi pa ne do konca izčrpani. Midva sva se po potrditvi babice odločila za 4 hodni menu, ki se je, moram reči, da kar dobro obnesel.
kosilo v pripravi

Galerija slik

HLADNA PREDJED:

Občutek imam da, ko pride do hladne predjedi Slovenci doma pogosto pretiravamo s količino hrane ali pa hladne predjedi sploh ne uvrstimo na menu*(več v opombah). Na tem mestu ne morem mimo narezkov, nadevanih jajčk, domačih paštet, pršuta, sirov, vložene zelenjave in še in še. Seveda vse v spremljavi zajetnega kupčka (da ne lažemo, bolje kar kupa) kruha. Ko se prebijemo do konca in smo poskusili že vse kar je bilo na mizi, težko nadaljujemo še s kakšnim hodom. Ne vem, kaj nam onemogoča, da bi se zadržali pri pokušanju vseh sušenih mesnin na mizi. Mogoče je za to kriva lakota, ker smo se “šparali” do prazničnega obroka, ali le velike oči. No pa, da ne posplošujem preveč…za našo družino sigurno vem, da se pri hladni predjedi težko zadržimo in prihranimo še kaj prostora za nadaljevanje. Tako se skoraj zmeraj odločim, da hladno predjed raje ponudim že servierano na krožniku. Za zdaj to super funkcionira.

V današnjem menuju je mesto hladne predjedi pripadalo tatarskemu biftku. Garniran malo po moje s fantovo pomočjo v spremljavi vložene zelenjave (da ne bi jed slučajno preveč odstopala od tradicionalnih narezkov 🙂 ).

tatarski biftekHladna predjed: tatarski biftek s praženimi lešniki in timijanom, maslo, narezana čebula, kisle kumarice in vložena paprika ter toast (ki ga na sliki ni).

JUHA: 

Ker v celotnem menuju manjka zelenjave, odločitev za juho ni bila težka. Naredila sem kar bučno. Z dodatkom limoninega soka in timijana.

bučna juhaJuha: Bučna juha, garnirana s kislo smetano, praženimi bučnimi semeni in bučnim oljem.

GLAVNA JED:

Ker sva že prejšnje leto za babičin rojstni dan pripravila goveje meso, sva se letos odločila za svinjino. Slavljenka ni ljubiteljica perutnine in svinjina je tako bila dobra odločitev. Da pa ne bi bilo pusto, sva svinjski kare pripravila v obliki mesne rolade. Poleg sva postregla domače štruklje (ki jih moram pred izpitom iz kuharstva še malo zvaditi) in vinsko omako.

glavna jed

glavna jed 1

Glavna jed: Skutni slani štrukeljci, svinjski kare nadevan s suhimi slivami, kruhovimi kockami, šalotko in stebelno zeleno, omaka iz rdečega vina.

SLADICA:

Ker smo praznovali rojstni dan, je seveda sledila torta. Razmišljala sem tudi o čokoladnem sufleju, vendar je bila lešnikova torta odličen finiš obroka. Povezovala se je že s prvo jedjo, pa ne toliko, da bi bilo neprimerno**(opombe), le toliko, da je bil obrok povezan. Vsi so bili navdušeni nad čokoladno lešnikovim mousse-om, ki je prekrival čokoladen biskvit in nutello. Poseben “kick” je biskvitu dal molasses***, ki je še bolj povezal preverjeno kombinacijo lešnikov in čokolade. Izvedbo bo potrebno ponovit zaradi par izboljšav, ampak na sploh so bili vsi za mizo zadovoljni.

tortakos torte

Sladica: Čokoladno-lešnikova torta s čokoladnim testom, nutelo, čokoladno-lešnikovim mousseom in nasekljanimi praženimi lešniki.

Za konec: Zadovoljna sem z današnjim rezultatom. Kosilo je bilo dobro in fino. Mislim, da bodo vse jedi še kdaj na meniju. Nekatere seveda v še izboljšanih verzijah.


*Menu ali meni. Izraz se v gostinstvu uporablja za vnaprej izbrano skupino jedi in pijač za v naprej določen obrok in v naprej določeno ceno. Poznamo dnevne, specialne in svečane menuje. Dnevni menu je sestavljen iz več hodov. Ponavadi ima 3-5 hodov, to pa je odvisno od cene. Jedi v dnevnem menuju so običajno enostavne in pri njem se uporablja ponavadi cenejše kose mesa, kar pa ne pomeni slabše kvalitete, če so le jedi pripravljene na način, ki odgovarja sestavnini. Specialni menu običajno sestavimo ob določenih priložnostih (pustovanje, martinovo, silvestrovo itd.). Odvisno je tudi od ali je gostinski obrat specializiran (npr. ko v mehiški restavraciji naročimo tapase). Svečani menu pa je sestavljen iz več hodov. Običajno je to 14-hoden menu (pri tem da je 14 hod kava), bolj pogosto pa se srečamo s 6-7 hodnim menujem. Jedi pri tem menuju so bolj svečane, kvalitetne in posebej izbrane. Vedno jih spremlja pijača (aperitivi, vino, digestivi, posebna pijače itd.)
Menu ali meni ni enak jedilnemu listu, čeprav pogosto strežno osebje prosimo zanj. Predstavlja le del ponudbe, ki se najaha na jedilnem listu restavracije. Več o tem pa mogoče kdaj drugič.

**Pri menuju se naj ne bi ponavljale sestavine in načini priprave. To še posebej strogo velja za svečane menuje. Pri specialnih menujih je ponavljanje sestavin in načina priprave, tekom celotnega obroka, dovoljeno.

***Molasa (angl. molasses) je viskozen stranski produkt, ki ga dobijo pri rafineriranju sladkornega trsa ali sladkorne pese v sladkor. Molase se lahko razlikujejo po količini sladkorja in metodi pridobivanja ter zaradi razlik v starosti rastline.
Jaz uporabljam melasni sladkor (znamke Billington), ki je nerafineriran rjavi sladkor, ki mu dodajo sirup molaso. Po teksturi je podoben grobi pasti/sladkorju. Ima pa zelo močno in izrazito aromo. Spominja na žar omako (angl. Barbecue sauce), katere ključna sestavina je molasa. Še to za info: na embalaži piše, da je primeren za peko božičnih peciv (predlagam v kombinaciji s čokolado).

Advertisements

2 thoughts on “Ideja za praznično večerjo / babičin rojstni dan

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s