Ko zmanjka olja za kalamare

Obožujem lignje. Na sto in en način. Privoščim si jih po navadi med tednom, ko mojega ne-lignje-jedočega fanta ni doma in kuham samo tisto, kar meni paše. Haha, tako pač je. Ponovilo se je tudi danes, ko sem se odločala kaj pripraviti v kratkem času za kosilo. Kljub časovni stiski sem kar hitro prišla na idejo…kalamari! Letela sem v ribarnico na Ljubljansko tržnico in nakupila točno štiri lignje in dva skupka lovk. Osnovno sestavino za pripravo hitrega kosila po meni ljubem receptu: Lignji v omaki s polento.

20141202_155046_Richtone(HDR)

Lignji imajo mehko in okusno meso, ki je hitro pripravljeno. Najbolj znani so ocvrti – po pariško ali z ostro moko, za katere potrebujemo kar veliko količino olja. Seveda pa ne dvomim, da se nismo že vsi na jedilnih listih restavracij srečali s ponudbo lignjev na žaru, ali kot wikipedija pravi: z značilno pripravo lignjev v Sloveniji – polnjenih s sirom in pršutom. Lignje lahko kot spremljavo morskim sadežem najdemo tudi v raznih rižotah in brodetih, danes pa jih predstavljam v posebni različici:


 LIGNJI V OMAKI S POLENTO (za 1 osebo)

SESTAVINE:

  • 4 očiščeni lignji in 2 skupka lovk (prbl. 170g)
  • 100 ml paradižnikove mezge (passata, ne koncentrat iz tube)
  • polovico rjave čebule
  • 1 strok česna
  • oljčno olje
  • 1/2 dl suhega belega vina – jaz sem uporabila chardonnay, ki se prileže tudi v kozarčku ob jedi
  • sol, poper, provansalske začimbe
  • 60g polente – priloga
  • žlička masla – popečena polenta

20141202_152122_Richtone(HDR)

PRIPOMOČKI: deska za rezanje, nož, skledica, 2 ponvi za kuhanje, kuhalnica, lopatka, skodelica (za odmerjanje polente in vode), stiskalnik česna

POSTOPEK:

Lignje dobro operemo in pregledamo, če so dobro očiščeni. Narežemo jih na kolobarje (1,5 cm). Olupimo in sesekljamo čebulo. Strok česna olupimo in stisnemo skozi stiskalnik česna.

Kuhati damo polento (ta korak naredim pred kuhanjem lignjev). Ko je kuhana jo razporedimo po globljem pekaču. Ta korak je pomemben, da se polenta ohladi na ravni podlagi in potem v nadaljevanju lahko polento narežemo in jo popečemo na ponvi…to še sledi.

Segrejemo ponev in vanjo vlijemo oljčno olje. Nato dodamo sesekljano čebulo, ki jo malce osolimo. Pražimo jo približno 2 minuti oz. dokler ne porjavi (na močnem ognju). Dodamo stisnjen/sesekljan česen. Pri dodajanju česna je pomembno, da ga ne prepečemo, ker lahko jed zagreni. Takoj, ko česen malo zadiši, v ponev dodamo zrezane lignje*.

Pečemo jih 3 minute na srednjem ognju. Posolimo in popopramo. Nato v ponev dodamo 1 dl vode, paradižnikovo mezgo in belo vino in provansalske začimbe**. Kuhamo 20 min.

Preden so lignji kuhani segrejemo ponev na katero dodamo maslo. Polento zrežemo na kocke (meni danes zaradi brzinskega kosila ta korak ni najbolje uspel) in jo popečemo na maslu.

Ko je vse pripravljeno postrežemo na krožnik. Tako simply…fino. 

20141202_155035_Richtone(HDR)

*Nekateri kuharji pravijo, da je lignje potrebno kuhati zelo malo časa (4min) ali pa zelo dolgo (dalj kot 3 ure), drugače postanejo gumjasti. Po mojih ugotovitvah, jih lahko kuhamo tudi 20 min (srednje dolgo), pomembno pa je, katere lignje uporabljamo. Priznam, da zmrznjenih pakiranih lignjev v trgovini nikoli ne kupim, ker imam z njimi slabo izkušnjo (da so gumjasti). Ko jih kupim v ribarnici, kjer nudijo manjše lignje, nimam nikoli težav pri pripravi te jedi.

**Provansalska mešanica začimb je značilna za kuhinjo francoske pokrajine Provanse, ki da jedem “mediteranski” okus. Običajne sestavine so: timijan, rožmarin, lovor, šetraj, bazilika. Poznamo pa tudi druge variacije začimbne mešanice. Nekatere med drugimi vsebujejo tudi sivko. 
Predlog za suhe začimbe, ki jih uporabljamo v domači kuhinji je, da jih pred dodajanjem v jed stremo v dlani. S tem dosežemo, da se aroma in okus začimbe dobro vgradi v jed.

Advertisements

3 thoughts on “Ko zmanjka olja za kalamare

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s