Jabolčni štrudl (zavitek)

 

20141129_192621

V gostinski šoli smo pripravljali štrudl a.k.a. jabolčni zavitek, da ne bo pomote.
Ker ne želim pasti izpita zaradi pomanjkanja vaje, sem seveda recept sprobala tudi doma. Navdušil je vse, ki so ga uspeli pokusiti in čeprav recept količinsko zadostuje za 10 porcij, komaj nahrani 4 lačne…


JABOLČNI ZAVITEK (za 10 oseb)

Jabolčni štrudl

Sestavine

SESTAVINE:

Testo:

 •  250g moke
 • 1,5 dl mlačne vode
 • 20g sončničnega olja
 • ščepec soli

Nadev:

 • 100g masla
 • 1,5 kg jabolk
 • 50 g rozin
 • 60 g drobtin
 • 1 jedilna žlica cimeta (15ml)
 • 70g sladkorja
 • 1 zamašek ruma
 • 1 čajna žlička vanilijevega ekstrakta
 • ščep limonine lupinice (dodajam suho)
 • za posip na koncu potrebujemo sladkor v prahu

PRIPOMOČKI:

 • tehtnica, merilna posodica, sito/cedilo, sklede, vilica, valjar, čist prt (naj ne bo opran z mehčalcem*več v opombah), ponev, kuhalnica, peki papir, pladenj, pečica, alufolija

POSTOPEK

Za testo. Moko presejemo na gladko površino – poskusila sem na veliko leseno desko, vendar je bolje kar direktno na pult, ker se manj prijema. Vanjo naredimo jamico v katero vlijemo olje in dodamo sol. Vzamemo vilico in počasi začnemo vmešavat olje in počasi, po rundah dolivamo vodo.

20141129_122421

Testo nastaja

Pomembno je, da v testo vgnetemo vso moko, ki jo imamo na pultu. Sprva se bo testo zdelo pocasto in mokro, vendar ne obupati. Vztrajno gnetite vsaj 10 minut, da lepek ali gluten** poveže moko z vodo v testo. Potem ga oblikujemo v lepo kroglico in ga damo počivat za 20 min v skodelico. Polijemo ga z malo rastlinskega olja, da se ne suši.

Testo počiva

Testo počiva

Med tem, ko čakamo, olupimo jabolka in jih olupljena odlagamo v skledo z vodo (da ne oksidirajo). Rozine operemo in namočimo v malo mlačne vode, kateri dodamo rum. V ponvi na maslu prepražimo drobtine. Morajo postati dokaj rjave in malo zadišati.

Jabolka naribamo v skledo. Dodamo jim sladkor, cimet, prepražene drobtine, rozine (ki jim prej odlijemo vodo z rumom), limonino lupinico, vanilijev ekstrakt. Premešamo in nadev je končan.

Nadev

Nadev pred mešanjem

Na mizi raztegnemo prt in ga malo pomokamo. Nanj položimo testo. Testo z valjarjem malo raztegnemo (na velikost 30 cm x 30 cm) potem pa ga začnemo vleči z rokami od spodaj. Pomembno je, da pazimo, da se testo ne strga. Pa tudi, če se – vaja dela mojstra, bo že v drugo bolje. Raztegnemo ga na velikost 1 m x 1 m. Robove lahko že malo s prsti raztegnemo. Ko več ne gre jih porežemo stran (da ne bo v sredini zavitka ostalo zelo debelo testo).

20141129_125449

Testo na prtu

20141129_131220

Nadev na testu

Testo nadevamo z nadevom čez 3/4. Desno in levo stran malo zapognemo na notri, da ne bo nadev ušel ven iz štrudla. Potem pa začnemo zavijat, pri čemer si pomagamo s prtom.

Zavitek počasi predenemo (pomagamo si s prtom) na pekač s peki papirjem. Po vrhu lahko dodamo še kakšno maščobo (maslo, olje) in ga damo peči v segreto pečico na 200°C za približno 40 min oz. dokler se vam ne zdi, da je pečen.

V pečici

V pečici

Ko ga vzamete iz pečice ga pokrite s krpo ali alufolijo in ga pustite malo počivat. Ko ga servirate, ga posujte s sladkorjem v prahu (dodate lahko še cimet). Zraven se prileže kuhano belo vino ali čaj.

Štrudl NjamNjam

Štrudl NjamNjam

*Prta, ki ga uporabljamo za zavijanje testa, štruklje ali pa pokrivanje kruha, naj ne bi oprali z mehčalcem, ker se čuti vonj mehčalca na jedi in tudi spremeni okus jedi. 

**Gluten ali slovensko lepek je je zmes beljakovin iz zrn žit, ki daje testu prožnost, koagulira pri peki in daje z vodo lepljivo maso. 

Končni rezultat:

20141129_192621

Meni je uspelo, pa vam?

Advertisements

3 thoughts on “Jabolčni štrudl (zavitek)

  • Krhko, ko je bilo pečeno ali prej?
   Štrudl naj bi bil znotraj mehak (ker ga nadev zmehča), zunaj pa naj bo hrustljav in naj se plasti. Zato ga tudi nadevamo do 3/4, da tista 1/4 čistega testa naredi hrustljavo skorjico 🙂

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s